Doris Day една од најголемите холивудски ѕвезди на сите времиња наследството го остави кај Animal Foundation која лично ја основаше во текот на седумдесеттите а до крајот на животот се занимаваше со слични активности.

Doris Day почина на 97 годишна возрас, имаше четири брака, еден син (познатиот музички продуцент) Terry Melcher, кого го надживеа кој почина во 2004. Исто така желба на Doris Day било да нема официјален погреб и да нема споменик на гроб.